Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει

Και ο υποφαινόμενος αποφασίζει να γράψει. Πολλές οι νέες κυκλοφορίες χθες στο videoclub και η επιλογή μου έγινε δύσκολη. Έχοντας επιλέξει ήδη δύο dvd να σου η πρώτη φλασιά από εκείνες που σου υπενθυμίζουν καταστάσεις και συνθήκες που τις έχεις κρύψει, συνειδητά ή ασυνείδητα δεν έχει την παραμικρή σημασία, και νομίζεις πως ανήκουν στο μακρινό παρελθόν. Δύο τα σοκ το πρώτο ο τίτλος. Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει. Τα ταξίδια με το μυαλό δεν είναι εύκολο να αφαιρεθούν ακόμα και να περιοριστούν και ο δικός μου νους πέταξε περίπου δέκα χρόνια πίσω.Κάτι λιγότερο φωνάζει μέσα μου η φωνή της συνείδησης που δεν θέλει να γράφω ανακρίβειες αλλά την αγνοώ επιδεικτικά. Δεν μπορεί να μου κάνει χαλάστρα. Πολύ.

Coelho σκέφτομαι αυτόματα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Μεγάλος συγγραφέας που αγγίζει τα όρια της φιλοσοφίας έχει την δική του οπτική γωνία που αν την ακολουθήσει η πλειονότητα του πληθυσμού ο κόσμος μας θα καλυτερέψει. Το εγχειρίδιο του πολεμιστή του φωτός πρέπει να γίνει οδηγός για την κατάκτηση της προσωπικής ευτυχίας και δεν πρέπει να λείπει από κανέναν άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του. Ο Αλχημιστής τι γλυκός και καλός που ήταν. Με γλυκό και καθημερινό τρόπο δείχνει το δρόμο για την εκπλήρωση κάθε ονείρου και την επίτευξη όλων των στόχων. Η Βερόνικα αχ αυτή η Βερόνικα. Συγκλονιστικό βιβλίο. Κοπέλα στα όρια της κατάθλιψης αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Παίρνει ένα σωρό χάπια αλλά την προλαβαίνουν οι γείτονες και τη μεταφέρουν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Σώνεται τελευταία στιγμή μόνο που τα νέα είναι δυσάρεστα για αυτήν. Η ποσότητα των χαπιών ήταν πολύ μεγάλη και της άφησε πρόβλημα στην καρδιά της καθιστώντας την αδύναμη και ο χρόνος ζωής που της απέμεινε ήταν περιορισμένος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πότε θα πεθάνουν ενώ η Βερόνικα το ξέρει. Περιμένει το θάνατο καρτερικά, είναι ανήμπορη να αντιδράσει. Η τραγική υπόσταση είναι έκδηλη στο βιβλίο με την ηρωίδα να έχει αποφασίσει η ίδια για το τέλος της και τώρα σαφώς μετανιωμένη υποχρεώνεται να ζήσει για λίγες στιγμές στο αποκρουστικό περιβάλλον της κλινικής που νοσηλεύεται έχοντας πλέον χάσει την παραμικρή ελπίδα.

Ένας βασιλιάς με τη σύζυγο του βασίλευαν με απόλυτη αρμονία στον τόπο τους. Οι υπήκοοι ήταν απόλυτα ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τους άρχοντες τους που έπαιρναν τις αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας τους. Όλα κυλούσαν ήσυχα μέχρι που ο τρελός του χωριού έριξε δηλητήριο στο πηγάδι και όποιος έπινε από αυτό τρελαινόταν. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήπιαν και οδηγήθηκαν στην παραφροσύνη και άρχισαν να έχουν παράπονα από το βασιλιά τους και τον τρόπο που διοικούσε. Αυτός βέβαια δεν άλλαξε τίποτα στον τρόπο σκέψης τους απλά οι άνθρωποι του είχαν τρελαθεί και όλοι πίστεψαν πως αυτοί ήταν οι φυσιολογικοί και ο βασιλιάς τους τρελός. Ο βασιλιάς στεναχωρημένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα σκέφτηκε να παρατήσει τη χώρα του αλλά στο τέλος άκουσε τη συμβουλή της γυναίκας του και ήπιαν από το πηγάδι αμφότεροι έχασαν τα λογικά τους και πλέον συνέχισαν να βασιλεύουν σε πλήρη αρμονία. Εκπληκτική ιστορία που τη συνδύασε με εκείνη με το πληκτρολόγιο που κάποτε είχε τους χαρακτήρες σε αλφαβητική σειρά αλλά επειδή έγραφαν πολύ γρήγορα και έσπαναν τα πλήκτρα άλλαξε η μορφή σε αυτήν που έχουμε σήμερα. Πλέον γράφουμε πολύ πιο γρήγορα σε ένα πληκτρολόγιο που σχεδιάστηκε για να γράφουμε αργά. Σε τι τρελό κόσμο ζούμε....

Συμφωνείτε μαζί μου; Αν ναι πιθανότατα δεν έχετε ξεπεράσει κατά πολύ το εικοστό έτος της ηλικίας σας. Πλέον το μόνο που έχω να αναφωνήσω είναι τι μαλακίες διάβαζε Θέε μου; Η ιστορία με το πληκτρολόγιο; Από που να την πιάσεις. Γιατί να μη γράφουν γρήγορα; Γιατί να σπάνε τα πλήκτρα από την ταχύτητα; Πλεόν που μάθαμε να γράφουμε γρήγορα μήπως να ξανά αλλάξουμε το πληκτρολόγιο έτσι για το γαμώτο; Ακόμα και αληθινή να είναι πως σχετίζεται με το βασιλιά; Από πότε η λύση στα προβλήματα είναι να υποβαθμίζεις τον εαυτό σου και να ασπάζεσαι κατώτερες συμπεριφορές; Η λύση αγαπητέ Coelho θα ήταν να βρεθεί το αντίδοτο αλλά έτσι πως θα συνεχιζόταν η ιστορία σου; Αμπελοφιλοσφίες και τίποτα άλλο τα λόγια σου. Η υπέρμετρη αισιοδοξία σου έγινε τροφή για τα θηρία. Απευθύνεται μόνο σε δήθεν ρομαντικές ψυχές που ζουν στον αγγελικά πλασμένο τους κόσμο. Τα μεταγενέστερα σου βιβλία κατέντησαν ισάξια των αποστολών στην σούπερ Κατερίνα από ανήλικα κορίτσια.

Η Βερόνικα αχ αυτή η Βερόνικα για να επιστρέψω στο θέμα μας. Αυτή η φαεινή ιδέα, η τρομερή έμπνευση χάνει μονομιάς τη μαγεία της με την ανάγνωση οποιοδήποτε σοβαρού βιβλίου. Ενδεικτικά αναφέρω τον Ηλίθιο του Ντοστογιέφκσι. Μέσα σε είκοσι σελίδες καταφέρνει να πει χιλιάδες φορές περισσότερα πράγματα και να μεταφέρει ατόφιες συγκινήσεις από ότι έκανε η Βερόνικα σε ένα ολόκληρο βιβλίο. Ο καταδικασμένος σε θάνατο σέρνεται μπροστά στα πλήθη που έχουν μαζευτεί για να τον γιουχάρουν και να τον ισοπεδώσουν. Εκείνος ξέρει ακριβώς τη χρονική στιγμή που θα εκτελεστεί, γνωρίζει επίσης πως θα χάσει τη ζωή του με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα και μια στιγμή πριν δοθεί η μοιραία εντολή του χαρίζουν τη ζωή. Ακόμα και αυτός ο άνθρωπος που ένιωσε το θάνατο, συμβιβάστηκε με την ιδέα του δεν κατόρθωσε να ζήσει κάθε στιγμή της ζωής του στο έπακρο, να απορροφήσει τη μαγεία της. Οι δικοί σου ήρωες κύριε Coelho ποτέ δεν έζησαν αντίστοιχα πάθη και όμως έζησαν ζωή χαρισάμενη που τους τη χάρισες απλόχερα. Άσε μας ρε άνθρωπε.

Δεύτερο σοκ το όνομα της πρωταγωνίστριας. Sarah Michelle Gellar άλλη μια ηρωίδα εκείνων των καιρών. Cruel Intentions και η πανέμορφη γλυκιά κοπελίτσα μου έχει κλέψει την καρδιά. Το ομολογώ την ερωτεύτηκα. Σέξυ, μοχθηρή να συμμετέχει σε εκείνη την μοναδική σκηνή φιλιού που πίστευα πως ήταν ότι πιο γοητευτικό και συνάμα ερωτικό έχω παρακολουθήσει. Από τις αγαπημένες μου ταινίες.Που να ηξερα τότε για Αυτοκρατορίες των Αισθήσεων. Τη θυμάμαι να υποδύεται τη Buffy τη βαμπιρόφονισσα. Τι όμορφη που ήταν και εκεί. Να σκοτώνει βρικόλακες με τα μινάκια της, να ζει τον τραγικό έρωτα με τον εχθρό της. Έσπασε η Sarah δεν είναι πια εκείνο το γλυκούλι κοριτσάκι. Τι σημασία έχει; Οι αναμνήσεις ξεχύνονται και δεν μπορώ να τις σταματήσω.

Από τότε ο Coelho έδωσε τη θέση του στον Κάφκα και τον Όργουελ. Το Cruel Intentions και το Meet Joe Black αντικαταστάθηκαν από τον Κιούμπρικ, από τον Λιντς. Ποιος ξέρει τι θα φέρουν οι επόμενες μέρες. Η Sarah έσπασε αλλά μήπως δεν έπαθα και εγώ το ίδιο; Θα με βασανίζει ακόμα για πολύ καιρό ποια από τις εικόνες είναι η αληθινή μου. Του τότε ή του τώρα; Μήπως τελικά η αλήθεια είναι μια συνάρτηση; Έχει τα ακρότατα της έχει τις διαφοροποιήσεις της αλλά είναι η ίδια. Η ζωή όμως διαφέρει με την συνάρτηση σε κάτι. Η ζωή είναι κάτι παραπάνω από την ένωση των επιμέρους κομματιών της. Δανεική είναι η έκφραση το ξέρω. Όλα αυτά από ένα εξώφυλλο dvd. Αυτή είναι η μαγεία.

Υ.Γ Καιρό είχα να φλυαρήσω και το απόλαυσα.

4 σχόλια:

  1. κι εγώ απόλαυσα τη φλυαρία σου.

    είναι ένα βήμα μακριά από το ρατσισμό. ο άλλος διαβάζει κοέλιο, μην τον κατακρίνεις. στο μέλλον θα διαβάζει κάφκα. μπορεί και να μείνει στον κοέλιο. δικαίωμά του είναι.

    δεν υπάρχει αληθινή εικόνα του εαυτού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1 έχω να πω.. Είσαι άρρωστος...
    Απλά απόλαυσε ένα βιβλίο χωρίς να κρίνεις με το δικό σου αρρωστημένο μυαλό. Υπάρχουν πολλές αλήθειες και μυαλά που ευτυχώς σκέφτονται διαφορετικά από σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ανώνυμε ευχαριστώ που έκανες τον κόπο να αφησεις σχόλιο.

    Να μιλήσω λίγο και στον φίλο μου τον αστροναύτη. Λίγο με στεναχώρησε το σχόλιο σου αλλά θα το συζητήσουμε πιο διεξοδικά στο μέλλον.

    Ασκαρδαμυκτί με ειρωνεύεσαι ή ιδέα μου είναι; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή