Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Woody Allen Σκέτη Αναρχία

Καιρό έχω να αγοράσω βιβλίο σκεφτόμουν όταν αποφάσισα να περάσω μια βόλτα από το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο. Ο Ιανός είναι ζητάω ταπεινά συγγνώμη από τον Ελευθερουδάκη. Το σκεφτόμουν πολύ θέλοντας να επιλέξω κάτι όχι πολύ βαρύ αλλά και όχι εντελώς ανάλαφρο κάτι που να μην με κουράσει η ανάγνωση του αλλά να μην είναι και του πεταματού βρε αδερφέ. Τα κριτήρια επιλογής όπως καταλαβαίνεις εύκολα αγαπητέ αναγνώστη δεν ήταν αυστηρά περιορισμένα αλλά η βοήθεια της πρώην blogger nashira που την ευχαριστώ για ακόμα μία φορά με ξελάσπωσε. Η ασφαλής επιλογή του Stephen King ήταν δεδομένη και έτσι βρήκα και το συμπλήρωμα για να ισχυρίζομαι ότι έχουν μείνει μέσα μου μικρές δόσεις πρωτοτυπίας.


Την λατρεία μου για τον Woody Allen θα την γνωρίζετε ήδη γιατί έχω αναφερθεί σε ταινίες του ουκ ολίγες φορές και τώρα έφτασε η ώρα να πληροφοροθείτε την παντελή μου άγνοια για το συγγραφικό του έργο. Μόλις πριν λίγες έμαθα πως έχει κυκλοφορήσει στο παρελθόν τρεις συλλογές διηγημάτων και η τελευταία του με τίτλο Σκέτη Αναρχία δεν έχει πολύ καιρό που βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Με τις συλλογές δεν τα πήγαινα ποτέ καλά επειδή θεωρώ πως δεν είναι εύκολο να μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σου και σίγουρα το επίπεδο τους δεν είναι κατανεμημένο ομοιόμορφα. Λεπτομέρειες σαφώς καθώς όταν μιλάμε για τον φοβερό και τρομερό Woody οι κανόνες παύουν να ισχύουν.18 μικρές ιστορίες περιέχει το βιβλίο από τις οποίες οι 10 έχουν δημοσιευτεί στους New York Times και οι οχτώ είναι ολοκαίνουριες. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για να διαβάσετε το Σκέτη Αναρχία

  • Το έγραψε ο Woody Allen
  • Σε πολλά σημεία θα σας πονέσει η κοιλιά από τα γέλια
  • Δεν είστε φανατικοί αναγνώστες των New York Times συνεπώς όλες οι ιστορίες είναι άγνωστες
  • Όταν τελειώσετε με την ανάγνωση του δεν θα το αφήσετε να μαζεύει σκόνη σε κάποιο ράφι ψηλά στη βιβλιοθήκη σας αλλά θα ανατρέχετε συχνά σε αυτό.
  • Ο σημαντικότερος βέβαια όπως λέει και το οπισθόφυλλο είναι πως πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν δίνει μόνο απαντήσεις στα βαθιά ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά έχει και το ιδανικό μέγεθος για να το βάλεις κάτω από οποιοδήποτε τραπέζι ποδιού που παλαντζάρει επικίνδυνα
Δεν έχετε συχνά την ευκαιρία να γνωρίσετε χαρακτήρες που ζητάνε αύξηση επειδή ο μισθός τους είναι πολύ χαμηλός συγκριτικά με τον αριθμό των ατόμων που υπάρχουν στο γαλαξία της Ανδρομέδας, να διαβάσετε για γυναίκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν όμορφες αν δεν έμοιαζαν σε πιθηκοειδείς μαφιόζους που είχαν πρωταγωνιστήσει στο Νονό καθώς για τον πατέρα και τον γιο που η μοναδική τους επικοινωνία ήταν όταν αντάλλαζαν σφαίρες στην προσπάθεια τοω πρώτου να συλλάβει τον δεύτερο. Σας φαίνεται τρελό να γίνουν δολοφονίες για μικρή ποσότητα μπαλσάμικου; Δεν βγάζει γέλιο η ιδέα του Ντόναλντ Ντακ να το ρίχνει στα πρόζακ για να διορθώσει τα προβλήματα με τον θυμό του; Σουρεαλιστικές στιγμές καθημερινότητας δοσμένες με πλήρως σαρκαστικό τρόπο που είναι κρίμα να πάνε χαμένες. Το βίβλιο βρίσκεται στην τρίτη έκδοση και εύχομαι να βγουν πολλές ακόμα περισσότερες γιατί έχουμε πραγματικά ανάγκη το αυθεντικό χιούμορ και όχι από ανούσιες επαναλαμβανόμενες αισχρολογίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου