Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

(Σκέψεις πάνω στο) Donnie Darko

Σε 28 μέρες, 6 ώρες, 42 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε θα καταστραφεί, θα πάψει να υφίσταται. Ποια μπορεί να είναι τα συναισθήματα ενός ανθρώπου που πληροφορείται την μακάβρια είδηση, δεν είναι σε θέση να την αμφισβητήσει ενώ συνάμα είναι πολύ αδύναμος για να την αποτρέψει; Κάθε μορφή ύπαρξης θα φτάσει στο τέλος της και ενώ προσπαθούμε να τη συνειδητοποιήσουμε ίσως και να συμβιβαστούμε μαζί της τα δυσάρεστα νέα πολλαπλασιάζονται. Κάθε ζωντανό πλάσμα στον πλανήτη μας πεθαίνει μόνο του. Ο θάνατος θα έρθει χωρίς να αφήσει πίσω του μια γλυκιά ανάμνηση, έναν ευχάριστο αποχαιρετισμό, μια όμορφη ιστορία για να ακούν οι επόμενες γενιές και να μας θυμούνται με ευχαρίστηση. Μόνο απογοήτευση για όσα δεν επιτυχάμε, θλίψη για όλα εκείνα που ονειρευτήκαμε και αποτύχαμε να πραγματοποιήσουμε.

Ο Donnie Darko προσπαθεί να περάσει τα συναισθήματα ενός ανήσυχου εφήβου ανθρώπου όταν αντικρίζει την καταστροφή. Στην ουσία αντικατοπτρίζει τη μελαγχολία οποιουδήποτε ανήσυχου πνεύματος κάθε ηλικίας και ταυτίζεται με όλους εκείνους που προσπάθησαν, τόλμησαν, αλλά ποτέ δεν έγιναν αρεστοί και κατανοητοί σε αυτούς που εξακολουθούν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο γελοίο ανθρώπινο κουστούμι που φοράνε και όχι σε αυτό που πραγματικά είναι.

Συνδυάζει το θάνατό του με τη συντέλεια του κόσμου, αλλά δεν είναι εγωιστής, τα κίνητρα του στη ζωή ήταν πάντοτε ανιδιοτελή. Η τελευταία του σκέψη συνεχίζει το έργο όλων των προηγουμένων, αφορά το ανικανοποίητο του χαρακτήρα ακόμα και όταν κατορθώνει σπουδαία επιτεύγματα. Για κάθε νέα γνώση που αποκτάμε υπάρχουν χιλιάδες περισσότερες που αγνοούμε και αυτό μας θλίβει. Όμοιως όταν αναλογιζόμαστε τις τελευταίες μας στιγμές νιώθουμε το σύμπαν να χάνεται, να απομακρύνεται έστω από εμάς. Η τελική φοβία, η δυσκολότερη αναμέτρηση όλων, η επερχόμενη αγωνία, είναι δυσβάσταχτο φορτίο πάνω στους ώμους του Donnie και είναι υποχρεώμενος να το σηκώνει μέχρι τελικής πτώσης.

Μπορεί να παρεξηγηθεί εύκολα, να τον χλευάσουν, να τον υποτιμήσουν, να γελάσουν με τη διαφορετικότητά του. Λίγοι είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να τον κατανοήσουν, να συμπορευθούν με τις ιδιότροπες προσταγές του μυαλού του. Αλήθεια είναι πολλοί οι άνθρωποι που ακόμα και στα όνειρα τους προβληματίζονται, περιστρέφονται γύρω από τις ίδιες καταστάσεις, αντιμετωπίζουν το ψυχικό τους κόσμο; Δεν νιώθουν ξένα σώματα όλοι εκείνου που ακόμα και όταν αφήνονται το κάνουν με το δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο που μοιάζει απόμακρος στον έξω κόσμο; Ποιος έχει τη διάθεση να στηρίξει έναν άνθρωπο που δεν έχει βρει τον τρόπο να διοχετεύσει τα συναισθήματά του; Ίσως ο Donnie να θεωρηθεί γραφικός, αλαφρόμυαλος, επιπόλαιος και χωρίς ουσία. Η αδυναμία στην επικοινωνία είναι αυτή που τον προβληματίζει και όχι οι απόλυτοι χαρακτηρισμοί χωρίς καμία επεξήγηση.

O Donnie Darko είναι εμείς. Ταυτόχρονα εμείς είμαστε ο Donnie Darko. Ίσως για αυτό το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο εναλλάσσεται με το τρίτο ενικό. Αφιερωμένο σε όλους όσους έχουν νιώσει Donnie Darko σε στιγμές της ζωής τους. Αφιερωμένο και σε αυτούς που τον θεωρούν ψευτοκουλτουριάρη και δήθεν ρομαντικό. Δεν ξέρουν τι χάνουν.


5 σχόλια:

  1. Ma oloi mas exoume kai thn apomakrh pleura mas, ta mystika mas, tis fovies mas, thn dikh mas trela, pragmata pou dn tha moirastoume me ton ypoloipo kosmo... eite epeidh den tha mas katalavoun, eite epeidh tha mas koroidepsoun, eite epeidh apla den goustaroume na to kanoume. Symfwnw, o Donnie einai emeis kai mporw na ton katalavw.
    Den einai "dhthen", apla einai o eautos tou kai auto parekshgeitai..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ρε το εργαλείο. τζάμπα νόμιζα πως πέθανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. :-P den eida na me anazhtas kiolas na deis an zw h an pethana. Ftou souuuuu!

    ΑπάντησηΔιαγραφή