Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Με αγανάκτησαν οι αγανακτισμένοι

Βγήκε ο κόσμος στο δρόμο να διαδηλώσει ειρηνικά την αγανάκτηση του απέναντι στους πολιτικούς, στο μνημόνιο, στη σπιτονοικοκυρά του, στη γκόμενα που δεν τους κάθησε. Όλη η φάση οργανώθηκε από το facebook. Από το site εκείνο που ζωντάνεψε το χειρότερο εφιάλτη της ανθρωπότητας αυτόν του οικειοθελούς φακελώματος. 25οοο άνθρωποι δήλωσαν πως θα παρευρεθούν τελικά κατέληξαν το πολύ μια εφτάρα χιλιάδες. Είναι πιο εύκολο να κάνεις like παρά να κατεβαίνεις στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης.

Δύο 18χρονοί ξεκίνησαν την ιδέα. Πόσο πολύ μπορεί να έχει αγανακτήσει ένας δεκαοχτάχρονος; Μια βόλτα στο Λευκό Πύργο για καφέ με συνοδείο της επαναστατικής φλέβας που όλοι θέλουμε να βγάλουμε έξω και η γενιά μας δείχνει πως έχει χάσει τη μπάλα. Ξεκίνησε τη συγκέντρωση όχι για να δείξει πόσο έχει τσατιστεί με την δύσκολη κατάσταση που ζούμε αλλά για να την πει στους Ισπανούς που είχαν το θράσος να μας πουν πως κοιμόμαστε. Το έγραψε το τρομακτικό και χιλιάδες άλλα ''αξιόπιστα'' blog άρα είναι αλήθεια. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει κατά πόσο ήταν αλήθεια το συγκεκριμένο σύνθημα. Αντιδράσανε για να δείξουν στους Ισπανούς πως εμείς είμαστε ανώτεροι από αυτούς ενώ οι άνθρωποι δεν φώναξαν ποτέ τέτοιο σύνθημα.

Όταν θέτεις ένα λάθος ερώτημα όποια απάντηση και να λάβεις θα είναι λανθασμένη. Όταν αντιδράς για έναν ανύπαρκτο λόγο η αντίδραση σου είναι για γέλια. Τη χάσαμε τη μπάλα πατριώτη

9 σχόλια:

  1. Ορισμενα δεκαοχταχρονα (μαλλον η εξαιρεση στον κανονα, αλλα ισως και οχι) ειναι πιο αγανακτισμενα απο τον καθενα που το πρωι παει στη δουλεια του και το βραδακι Συνταγμα. Μπορει να'ναι μικρα, να μη ξερουν, να μην εχουν φαει πολιτικη κοροϊδια στη μαπα, αλλα νιωθουν. Και στη τελικη, κοιτα πισω και πες μου οτι στα 18 σου δεν ησουν σχεδον σιγουρος οτι θα βγεις απο τα σχολεια/πανεπιστημια/κλπ σε μια κοινωνικη καταντια οπως η σημερινη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επιτέλους μπορώ να γράψω σχόλιο στο Blog μου :P

    Να σου απαντήσω λέγοντας πως στα 18 μου έβλεπα τον κόσμο με πολύ διαφορετικό μάτι από ότι τον βλέπω τώρα. Ήταν η εποχή που δεν με ένοιαζε καθόλου να σπουδάσω κάτι με επαγγελματική αποκατάσταση. Ούτε ήμουνα προβληματισμένος για την κοινωνική κατάσταση και τα λοιπά. Τα σημερινά παιδιά δέχονται περισσότερες πληροφορίες και είναι πιο υποψιασμένα. Αλλά μην τρελαθούμε δεν είναι και οι πιο οργισμένοι πολίτες της χώρας. Ακόμα και αν νιώθουν κάποιου είδους οργή δεν βασίζεται στα βιώματά τους αλλά σε πράγματα που έχουν ακούσει και πιθανώς να έφτασαν στα αυτιά τους σε μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές. Όπως και να το κάνουμε η οργή δεν εκτονώνεται μέσω chain mail.

    Υ.Γ Έχει πλάκα να στραβώνεις όταν διαβάζεις αντίθετες απόψεις :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχην δε στραβωνω, απλα καταφερνω να γραφω σαν να'χω πολλα νευρα. :D

    Ας μην ειναι και οι πιο οργισμενοι, δε πειραζει. :P Το οτι δραστηριοποιουνται πιο πολυ απο αλλους που αν και εχουν δικαιωμα ψηφου ειναι απαθεστατοι εγω το γουσταρω. Και ας τα κρινουμε ολα αυτα καποτε εκ του αποτελεσματος (btw στην Αιγυπτο το ιντερνετ επαιξε μεγαλο ρολο - γιατι οχι κι εδω ή αλλου;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην είσαι απόλυτος και μην γενικεύεις.Έλεος.
    Προφανώς και δεν κατεβαίνει το σύνολο του κόσμου στις πλατείες για να την πει στους Ισπανούς ή για να το παίξουν ανώτεροι.Πιο πολύ παρακίνησαν οι παρόμοιες καταστάσεις και το γεγονός ότι κάνανε ειρηνική διαδήλωση χωρίς ν'ανοίξει όντως μύτη (πριν τις εκλογές τους και τον αγώνα τουλάχιστον) παρά το 'μην φωνάζετε να μην ξυπνήσουν οι Έλληνες' που ίσως και να ειπώθηκε,διαφορετικά απ'ότι το απέδωσαν κάποιοι εδώ όμως.
    Το πρόβλημά σου με τους 18ρηδες δεν το καταλαβαίνω,δεν είναι όλοι στον κόσμο τους αλλά ακόμα κι αν κάποιοι συμμετέχουν για λάθους λόγους αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την ηλικία.Άμα έχεις τσίχλα στον εγκέφαλο την έχεις και στα 50 σου, δεν έχει να κάνει.

    η γειτόνισσα του mfukar (ορίστε που βρήκα κι άλλο νικ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τις παρόμοιες καταστάσεις τις ζούμε ενάμισι χρόνο τώρα και κανείς δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί. Μόλις κυκλοφόρησε η φήμη πως μας έκραξαν κάποιοι άλλοι αμέσως έγινε η κινητοποίηση. Αντίδραση για κάτι που δεν υπήρξε ποτέ. Αν δεν είναι αυτό η λογική του άβουλου κοπαδιού τότε ποια είναι; Στο ξαναλέω αντίδραση που γίνεται για λάθος λόγο δεν μπορεί παρά να είναι λανθασμενη.

    Τώρα για τους 18χρόνους ποτέ δεν υπήρξα απόλυτος υιοθετώντας απόψεις του στυλ όλα τα σημερινά παιδιά είναι θρασύτατα μπλα μπλα. Η απορία μου ήταν σαφέστατη. Πόση οργή μπορεί να έχει ένας μικρός σε ηλικία;Πόσο έχει βιώσει στο πετσί του την αδικία; Αυτά τα ολίγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε όχι και κανείς δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί ενάμισι χρόνο, μην τρελαθούμε. Το ότι δεν μεταδίδονται εικόνες απ' τις πορείες μέσω της τηλεόρασης, εντελώς τυχαία τελευταία απεργούν κι οι δημοσιογράφοι τις ίδιες μέρες, παρά μόνο οι καταστροφές που γίνονται από άσχετους, δεν σημαίνει ότι αυτές δεν συμβαίνουν ή ότι δεν έχουν μεγάλη συμμετοχή (ή ότι δεν πέφτει ξύλο απ' τα ματ!).
    Δεν είναι αντίδραση για λάθος λόγο. Δεν ξεκίνησαν οι Έλληνες να διαδηλώνουν, για πρώτη φορά στα χρονικά, πριν από 4 μέρες επειδή και καλά τους 'έκραξαν'.Αν ήταν έτσι όλο αυτό θα κρατούσε μόνο μια μέρα..όσο για να τους απαντήσουμε δλδ και τώρα θα είχε ξεφουσκώσει. Κι όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμα μαζεύεται κόσμος γιατί και λόγος σοβαρός υπάρχει αλλά επίσης γιατί λείπουν οι κομματικές ταμπέλες και η βία.
    Όσο για το τελευταίο, με τη σαφέστατη απορία :p, είναι σαν ν' αναρωτιέσαι 'γιατί να διαμαρτυρηθείς και ν' αγανακτήσεις για τον βιασμό κάποιας αφού δεν έχουν βιάσει ακόμα εσένα'.Εντάξει το τραβάω λίγο αλλά δεν καταλαβαίνω. Αφού δεν είσαι απόλυτος με τους μικρούς σε ηλικία, κατ' επέκταση δέχεσαι ότι κάποιοι έχουν συναίσθηση της κατάστασης οκ;Τι σ' ενοχλεί λοιπόν;Που δεν είναι κι οι ίδιοι άνεργοι ας πούμε αλλά είναι μόνο οι γονείς τους;

    η γειτόνισσα πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε συ argram τον τελευταιο χρονο δεν εχει περασει δεκαπενθημερο χωρις τουλαχιστον μια πορεια/απεργια/διαμαρτυρια, εδω περα τουλαχιστον. Αμα θες να βγαλεις απεξω τους δημοσιογραφους ή τους πραγματικα αβουλους ακολουθους της ΓΣΕΕ ή οποιοδηποτε αλλο συνολο, και παλι εγιναν αρκετες. Οι αφορμες επισης αρκετες (και ενιοτε εντελως γελοιες), οι αιτιες δεν αλλαξαν πολυ σ'αυτο το διαστημα.

    Στην απορια σου εγω θ'απαντησω οπως τελειωσες το ποστ: θετεις λαθος ερωτημα, γιατι δεν ειναι ποσοτικο το ζητημα. Δε με χριζει εμενα πχ ικανο να διαμαρτυρηθω το αν εχω ζησει σε μια αδικη κοινωνια 10, 20, 30 χρονια ή παραπανω, αν με εχουν κρινει αδικα τα οργανα του κρατους κλπ. Με κανουν υπευθυνο ομως να διαμαρτυρηθω και να αντιδρασω τα δικαιωματα και οι υποχρεωσεις μου ως πολιτης, και η κριση μου. Και επαναλαμβανω οτι μερικα 18χρονα ευτυχως το'χουν καταλαβει αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και αργά..Τσαντίστηκα λίγο με αυτά που διάβασα.Όχι γιατί δεν συμφωνώ αλλά γιατί μου δείχνεις κάτι που δεν θέλω να δω-αρνούμαι.Αρνούμαι να δεχτώ πως όσοι μαζεύονται στις πορείες το κάνουν για χαβαλέ,για να πιουν μπύρες ή επειδή θίξανε τον εγωϊσμό τους οι Ισπανοί(ασχολίαστο πως όντως τίποτα τέτοιο δεν ακούστηκε στην Puerta del Sol). Εγώ όταν πάω στο Σύνταγμα και βλέπω όλο αυτό το πλήθος αν και κάπως φανατισμένο να φώναζει,να νευριάζει αλλά και ταυτόχρονα να χαίρεται με την παρέα του,χαίρομαι μαζί του-ελπίζω θα τολμούσα να πω,πως κάποιοι καναπέδες μείνανε άδειοι και κάποιες τηλεοράσεις επιτέλους έκλεισαν.
    Όσο για τους 18άρηδες θα σου θυμήσω πως αν και σίγουρα δεν έχουν βιώσει τις τρομερές πολιτικές αλλαγές,ούτε έχουν προλάβει να σχηματίσουν ολοκληρωμένη άποψη για την ζωή(και ποιός εξάλλου το έχει κάνει;) μόλις βγήκαν από ένα άκρως ψυχοφθόρο σύστημα πανελληνίων για το οποίο που τους έπεισαν τόσα χρόνια πως είναι ο μόνος τρόπος για να έχουν ένα καλύτερο αύριο.Και ερωτώ:Είναι τόσο αφελείς ώστε να μην βλέπουν πως το καλύτερο αύριο δεν θα έρθει ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν ξέρω αν είσα γνωστός-η ή μπήκες άσχετα στο blog πάντως έχω να πω πως αν δεις επιφανειακά την κατάσταση που επικρατεί μπορείς να σκεφτείς θετικά για τον κόσμο που επιτέλους αντέδρασε και δεν αφήνει την τύχη του στα χέρια άλλων. Αυτό που λέω είναι να κοιτάξουμε τη ρίζα, τα θεμέλια της όλης ιστορίας. Όταν κάποιος πηγαίνει και στηρίζει κάτι καλό χωρίς να ερευνήσει πρώτα είμαι σίγουρος πως ο ίδιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από κάποιους άλλους για αρνητικό σκοπό. Η κρίση και η παιδεία είναι τα σημαντικότερα πνευματικά αγαθά που αν τα είχαμε όλοι σε μεγάλο βαθμό θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο.

    Τουλάχιστον χαίρομαι το διάλογο. Ελπίζω και οι υπόλοιποι :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή