Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

51o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Πρόλογος

Τρεις και σήμερα όπως θα έλεγα πέρσι για το γεγονός που περίμενα όλη τη χρονιά. Οκ έχασα το πιο επετειακό δεν γίνεται φεστιβάλ αλλά θα δηλώσω παρών στο 100ο όταν θα είμαι ένας ακμαιότατος γεράκος ηλικίας 76 ετών. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα και οποιαδήποτε κακεντρεχές σχόλιο δεν θα μπορέσει να μου τη στερήσει. Μια γιορτή ξεκινάει για την πόλη που θα στολιστεί στις αποχρώσεις του Φεστιβάλ, ωραίοι άνθρωποι κάθε ηλικίας θα μαζευτούν σε καλαίσθητους χώρους για να δουν διαφορετικές και καλές ταινίες και να σχολιάσουν διαφορετικά από ότι συνηθίζεται. Αυτή είναι και η ομορφιά που θα υπάρξει στην πόλη μας από 3 - 12 του Δεκέμβρη. Οι ρυθμοί θα αλλάξουν, άνθρωποι που πνίγονται όλη μέρα στη δουλειά θα αλλάξουν το πρόγραμμά τους για να πάρουν μέρος στο συμβάν και να ανταλλάξουν απόψεις με αγνώστους. Φάλτσες νότες υπάρχουν παντού και σίγουρα πάλι θα εμφανιστούν άνθρωποι που απέχουν πολύ από τη νοοτροπία και τον πολιτισμό που παράγει το Φεστιβάλ απλά για να παραστούν σε ένα θεωρούμενο από τους ίδιους in και μοδάτο γεγονός αλλά ποσώς με απασχολούν. Θα το ευχαριστηθώ ρε κουφάλες και θα το ευχαριστηθώ πολύ. Γιατί;

Πρώτον επειδή πλέον θα είμαι πιο υποψιασμένος. Το 2008 μου πήρε λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσω τον τρόπο λειτουργίας, κουράστηκα χωρίς λόγο με άσκοπες μετακινήσεις, ζόρισα παραπάνω το σχεδόν παρατημένο στη μέση άρθρο με αποτέλεσμα να μην το ευχαριστηθώ όσο θα ήθελα βλέποντας λιγότερες ταινίες από όσες είχα συμπεριλάβει στον αρχικό μου σχεδιασμό. Μια ετήσια κάρτα θα με βοηθήσει με το θέμα κούραση καθώς θα μπορώ να κάνω τηλεφωνικές κρατήσεις και θα αποφύγω περιττά δρομολόγια 20 ευρώ παραπάνω από την κανονική αλλά σου δίνει και δωρεάν εισιτήρια για το Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ και διάφορες εκπτώσεις στις παροχές που προσφέρει το Ολύμπιον. Βρε αξίζει τον κόπο και ούτε χρειάζεται παραπάνω κουβέντα.

Σήμερα βγήκε και το πρόγραμμα. Ωραία αίσθηση να ψάχνεις τις προβολές, να ταιριάξεις τις ώρες, να δεις ποια άλλη μέρα παίζεται η ταινία που θυσίασες για σήμερα γιατί δεν αξίζει να την χάσεις και γενικά σε κρατάει σε εγρήγορση. Ακόμα περισσότερο πλάκα θα έχει η αγορά των εισιτηρίων και οι μορφασμοί που παίρνουν οι υπάλληλοι όταν έχουν ακούσει δεκάδες περίεργους τίτλους από εκατοντάδες άτομα και η ζάλη τους έχει κυριαρχήσει για τα καλά. Φαντάζομαι να λέω ότι θέλω να κλείσω εισιτήριο για το Στοργικός Γιος - Υπόθεση Φρανκενστεϊν και αυτό που θα ακολουθήσει να είναι η απορημένη φωνή του υπαλλήλου "που παίζεται αυτό;;;"

Για την Παρασκευή έφτιαξα ήδη το πρόγραμμα. Τρεις ταινίες φέτος αντί για δύο του 2008. Σκέφτηκα να ξεκινήσω με την Αργεντίνικη ταινία για να κάνω παραλληλισμό με το Λίβερπουλ αλλά τελικά μου κέντρισε το ενδιαφέρον το Μυστηριώδες Αντικείμενο το Μεσημέρι. Χαρδαβελικό ακούγεται μπορεί να έχει κρυστάλλινα κρανία ή κανέναν υπολογιστή των Αντικυθήρων. Μπα η υπόθεση δείχνει ότι θα επικρατήσει ένα ψιλό χάος διαρκών και απρόβλεπτων ανατροπών. Μετά ακολουθεί ο Ευτυχισμένος Ποιητής με έναν άνθρωπο που προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο με το δικό του τρόπο και το τελευταίο το ανέφερα πριν μην με βάζετε να λέω τα ίδια συνέχεια κουράζομαι.

Για τις επόμενες μέρες δεν το έχω ψάξει ακόμα. Έχω καιρό δεν προβληματίζομαι ιδιαίτερα. Θα ακολουθήσουν σχόλια ξεχωριστά για κάθε μέρα του Φεστιβάλ ίσως με κάποια χρονική καθυστέρηση λίγων ημερών. Ευελπιστώ να τα καταφέρω και το τωρινό άρθρο να βγει πληρέστερο από την πρώτη μου απόπειρα. Μήπως έχω και κάτι καλύτερο να κάνω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου