Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Καρυωτάκης



Έφτιαξε ο καιρός. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Μας ήρθαν και φέτος οι Αλκυονίδες μέρες. Θα αναπαραχθούν και το 2009 τα πουλιά. Όποιος δεν ξέρει την ιστορία από την μυθολογία μας καλά θα κάνει να την μάθει. Έτσι για να παίρνω και το διδακτικό μου ύφος.

Χθες λοιπόν είχε στην ετ1 το πρώτο επεισόδιο της σειράς για τον γνωστό σε όλους(ελπίζω) Έλληνα ποιητή. Είχα τον φόβο ότι η υπόγειο με ταράτσα; θέα από τον λευκό πύργο; κάτι τέτοιο θα έγραφε και αυτή αλλά τελικά την πήρε ο ύπνος. Τέτοιο κοιμισμένο είναι. Αν θελήσει κάποιος να την δει προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις δέκα το βράδυ. Απέναντι σε μια μεγάλη και ποιοτική εκπομπή την στιγμή της αλήθειας. Τα έχω γράψει αλλού αυτά μην επαναλαμβάνομαι. Γενικά δεν ακούστηκε πολύ στον κόσμο Προτιμάνε να ασχοληθούν με την μεγαλύτερη προσωπικότητα της πατρίδας μας την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Την Ελληνίδα Βίβιαν Λι. Τεσπα πάμε παρακάτω.

Η σειρά ξεκίνησε με την πιο γνωστή στιγμή της ζωής του Καρυωτάκη, την αυτοκτονία του. Τραγικό ακούγεται αυτό. Δεν ακούγεται όμως μόνο αλλά και είναι. Μας έδειξαν κάποια άλλα από τα γνωστά γεγονότα της ζωής του. Την σχέση του με την Πολυδούρη, τα ποιήματά της, την αρρώστια της. Τα γεγονότα αυτά δεν ήταν μάλλον στο κλίμα του επεισοδίου αλλά καταλαβαίνω τον λόγο που γυρίστηκε έτσι. Αναλώθηκε κυρίως στα πολιτικά τεκταινόμενα της εποχής, Βενιζέλος - βασιλιάς, και λιγότερο με την αντιμετώπιση του ποιητή από τον περίγυρό του και την μη κατανόηση του τρόπου σκέψης αυτού. Πιο πολύ πολιτικό λοιπόν το ξεκίνημα. Ένα πρόβλημα ήταν ο ρυθμός. Στην αρχή πήγαινε καλά, αλλά μετά επιτάχυνε σε μεγάλο βαθμό προσπαθώντας να συμπτύξει μια ιστορική περίοδο σε λίγα λεπτά. Αν επικεντρωνόταν όμως σε αυτά τα γεγονότα αποκλειστικά πιθανότατα δεν θα κέρδιζε το ενδιαφέρον του κοινού. Αν έβλεπα πχ μόνο πολιτικές στιγμές χωρίς καμιά αναφορά στο έργο του Καρυωτάκη θα σπαζόμουν. Άρα λοιπόν εγκρίνω την απόφαση και ας διαφωνώ λίγο με την εκτέλεση. Ερμηνευτικά και σκηνοθετικά είναι σε καλά επίπεδα εκτός από ένα δυο ψεύτικα πλάνα. Ίσως κάποιους να τους κούρασε και η αφήγησή που γινόταν με παραπάνω από ένα τρόπους. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν ενθουσιώδες αλλά πιο σίγουρα θα περιμένω το δεύτερο επεισόδιο. Καλή μας διασκέδαση.

2 σχόλια: