Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Teeth


Συνεχίζω την αναφορά μου στις όχι και τόσο συνηθισμένες ταινίες. Δύσκολα θα έγραφα για αυτές σε ένα φόρουμ γιατί δεν ξέρω πόσος κόσμος έχει παρόμοια τρέλα με την δική μου να βλέπει περίεργα πράγματα. Σήμερα θα κάνω μια μικρή αναφορά στο Teeth δημιούργημα του Mitchell Lichtenstein.

Αρχή της ιστορίας: Δυο αδέρφια, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι παίζουν μέσα στην μικρή τους πισίνα. Σε μια φάση ο αδερφός δείχνει τα γεννητικά του όργανα και απαιτεί από την αδερφή του να κάνει το ίδιο. Στην επόμενη σκηνή ο αδερφός κλαψουρίζει γιατί ένα από τα δάχτυλά του έχει κοπεί άσχημα. Πάμε μπροστά καμιά δεκαριά χρόνια. Το κορίτσι ηγείται μιας ομάδας που είναι ενάντια στις προγαμιαίες σχέσεις και προσπαθεί να πείσει τους συμμαθητές της να ασπαστούν τις απόψεις τους. Ο αδερφός της είναι πλέον μεγάλο ρεμάλι που δεν ντρέπεται να της πει ότι την γουστάρει. Θα έχει όμως ανταγωνισμό καθώς αρκετοί νεαροί θα δουν σαν λουκούμι την νεαρή κοπέλα. Ο πρώτος όμως που θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει μαζί της θα βρεθεί με κομμένο το μόριο του(χρησιμοποιώ και σικ εκφράσεις τρομάρα μου).

Κάποιοι από εσάς δεν καταλάβατε ακόμα τι παίζει. Δεν είναι και δύσκολο, διαβάστε τον τίτλο. Η κοπέλα έχει μέσα στον κόλπο της ένα κοφτερό δόντι. Διαβάζεις αυτό και περιμένεις να δεις μια καμμένη ότι να ναι ταινία ίσως και ερασιτεχνική. Δεν ισχύει όμως αυτό. Ξεκινάει κάπου μεταξύ παρωδίας και σάτιρας. Παρωδεί τις χαριτωμένες ταινίες για εφηβικούς έρωτες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και σατιρίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις των σημερινών νέων. Δεν φτάνει στα άκρα όμως κανένα από αυτά τα δυο χαρακτηριστικά. Τα χρησιμοποιεί λίγες φορές αλλά με επιτυχημένο τρόπο. Κάπου εδώ μπαίνουν μέσα στο παιχνίδι οι συμβολισμοί και οι αλληγορίες. Ναι μην σας κάνει εντύπωση, θα εξηγηθώ. Οδοντωτός κόλπος σου λέει. Ο άντρας φοβάται να τον πλησιάσει. Εκφράζει τις σεξουαλικές ανησυχίες και φοβίες του άντρα απέναντι στην γυναίκα. Ξέρετε τώρα θα την ικανοποιήσω; Θα αποδώσω τα αναμενόμενα; Λειτουργεί παράλληλα και σαν αμυντικό όπλο. Μου τάζεις έρωτα για να με ρίξεις στο κρεβάτι; Με κορόιδεψες; Έλα πλησίασε να δεις τι θα πάθεις.

Θα μπορούσε να αγγίξει τα όρια του φεμινιστικού παραληρήματος Δεν το κάνει. Πιο πολύ εκφράζει την ανησυχία ενός άντρα που αναρωτιέται πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια εξαπατημένη γυναίκα και πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει. Ελπίζω μόνο να μην δώσει ιδέες σε μερικές από εσάς. Έχουμε λοιπόν ένα μείγμα τριών στοιχείων. Στοχασμός, παρωδία, σάτιρα. Κανένα δεν επικρατεί του άλλου. Σου αφήνουν όλα τα στίγμα τους. Σε βάζει σε μερικές σκέψεις χωρίς βέβαια να έχει φιλοσοφικά μηνύματα. Σε διασκεδάζει χωρίς να λύνεσαι στα γέλια. Προσωπικά το διασκέδασα πολύ. Αν το δει κανείς περιμένω διάλογο. Α ναι εκτός του Τάσου.

12 σχόλια:

  1. Μόλις το είδα!
    Πολύ καλή ταινία.
    Οντως freudian.
    Αν και με άφησε να διερωτώμαι.

    Δε θέλω να το κουράσω και να το πάω μακριά αλλά πλάκα πλάκα πραγματεύεται και το θέμα του βιασμού (μάλλον το χειρότερο που μπορεί να κάνει οποισδήποτε σε άνθρωπο, δε τίθεται θέμα φύλου)

    Πέραν αυτού νομίζω ότι η μανία που έχει πιάσει τα αμερικανάκια με το celibacy ring είναι λίγο ελεεινή και pathetic. To τελευταίο πράγμα που μπορεί να σε χαρακτηρίσει "αγνό" είναι το αν πηδιέσαι ή όχι.

    Και από την άλλη όντως είναι τρομακτικό για τους άντρες να πρέπει να ανταπεξέλθουν σε ένα σωρό στερεότυπα που επιβάλουν τα περιοδικά τύποτ Κοσμοπόλιταν. (αν την έχει μεγάλη, καλή τεχνική, μπλα μπλα μπλα)

    Sex is supposed to be fun, not a popularity contest.

    Και μη ξεχνάτε ποτέ τα προφυλακτικα σας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πρώτη ταινία που είδα το 2009. πολύ καλή αλλά δεν πάει καθόλου με μελομακάρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδα την ταινία στα τέλη του καλοκαιριού.
    Το μετανιώνω ακόμα.
    Πάντως γελάσαμε...ΠΟΛΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οποιαδήποτε ταινία είναι εύκολο να την γελοιοποιήσεις. πόσο μάλλον αυτή που έχει και στοιχεία παρωδίας και πόσο μάλλον αν την δεις και με παρέα. δεν είναι αστεία πάντως. ξανα δοκίμασε την και θα με θυμηθείς :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν δεν το εχετε ηδη κανει,διαβαστε τον παραρκατω συνδεσμο,αφορα εξ ολοκληρου την ταινια και το θεμα που πραγματευται http://en.wikipedia.org/wiki/Vagina_dentata.
    Επισης ψαξτε,ειδικα οι γυναικες, αρθρα για τη συσκευση αντι-βιασμου Rape-axe.
    Η ταινια χαρακτιριζεται ως Comedy-thriller, με την ουσιαστικη ενοια του thriller, που ειναι η ψυχολογικη φωρτιση λογω εντονων γεγονοτων που λαμβανουν χωρα και οχι ως ταινια τρομου που λανθασενα μεταφραζουμε(ταινια τρομου=horror film).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. A! Ξεχασα να αναφερω πως, Επισης, ενα τεραστιας σημασιας μηνυμα που μεταφερει ειναι η αναγκαιοτητα της σεξουαλικης διαπαιδαγωγησης και οχι αυτο που κανανε κ ισως συνεχιζουν να κανουν καποιοι με τα παιδια τους, λ.χ. τα παιδια τα φερνει ο πελαργος, βγαινουν απο την κοιλια της μαμας καθως και ατακες τυπου "εισαι μικρη ακομα,δεν ξερεις απο αυτα" και παρα παρα παρα παρα πολλα αλλα! που δεν αφηνουν στην τελικη τον ανθρωπο να ζησει ελευθερα και συνειδητοποιημενα τη ζωη του!
    ALWAYS SAFE SEX AND AT DOCTOR FOR CHECK
    BRESTO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΑΙΝΙΑΡΑ!!!!!!!!!ΜΙλα και για τα ανθρωπινα δικαιωματα, την ισοτητα των δυο φιλων, τη σημασια της οικογενειας! Για τους μ!@#$$ες τους αντρες που νομιζουμε πως μπορουμε να γ!@#ε και να δερνουμε οσο κ οτι γουσταρουμε...!Ειμαστε μεγαλοι μ!@#$$κες, το θελει ο κ##ος μας ή μαλλον το πεος μας εναν οδοντωτο κολπο για να ερθουμε στα φυσιολογικα μας! ΕΠ τι βλεπω? το τελευταιο σχολιο πριν τα δικα μου ηταν πριν 2 χρονια περιπου!!! αυτο θα πει συγχρονισμος. Παντως argram ευχαριστω για τις πληροφοριες που μου διεθεσες καθως με βοηθησαν να δω πιο σφαιρικα το εργο.
    KEEP WALKING
    BRESTO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και τι έγινε που άργησες δύο χρόνια να απαντήσεις; οι αναρτήσεις μου είναι διαχρονικές :P ευχαριστώ για τα καλά λόγια και συνέχισε να βλέπεις καλές ταινίες που δεν είναι ευρύτερα γνωστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή