Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

You Will Meet a Tall Dark Stranger


Άργησα να τη δω το ομολογώ και δεν έχω απολύτως καμιά δικαιολογία. Όχι πως τη ξέχασα και ποτέ αλλά ίσως δεν της έδωσα την πρέπουσα σημασία που αξίζουν όλες οι ταινίες του μικρού σε μπόι και τεράστιου σε εγκέφαλο δημιουργού. Μάζεψε ένα λαμπρό καστ αποτελούμενο από την Naomi Watts που την έκανε να δείχνει ακόμα πιο όμορφη, το Josh Brolin, τον Antonio Banderas και την γλυκύτατη Freida Pinto από το γλυκανάλατο και πλέον ξεθωριασμένο από τον χρόνο Slumdog Millionaire. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που μαζεύει τόσα πολλά και επιτυχημένα ονόματα καθώς αποτελεί όνειρο πολλών καλλιτεχνών να έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν μαζί του. Εξάλλου ακόμα και αν τον αντιπαθείτε ή αηδιάζετε στο άκουσμα το ονόματος του μιλάμε για τον άνθρωπο που όταν τον συνάντησε η Johansson είπε πως ένιωσε σαν να είχε δει από κοντά το Θεό.

Woody Allen το όνομα του δημιουργού για τους αδαείς που δεν κατάλαβαν για ποιον μιλάω τόση ώρα και για ακόμα μια φορά θα τους προτρέψω να φύγουν τρέχοντας από το blog mου χωρίς δεύτερη σκέψη. Μάλλον έχω ξαναγράψει την άποψη του για τις δημιουργίες του αλλά δεν πειράζει θα σας τα ξαναθυμίσω. Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης εξάλλου. Είχε σχολιάσει λοιπόν πως όλες οι ταινίες του είναι σαν να τρως Κινέζικο. Άλλη φορά είναι ρύζι, άλλη γαρίδες αλλά πάντα εξακολουθεί να είναι Κινέζικο. Θα ήθελε να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό που θα ήταν συνάμα και η μεγαλύτερη του ταινία αλλά δεν το έχει καταφέρει αυτό. Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως έχει δημιουργήσει κάτι το διαφορετικό που τον έκανε να ξεχωρίσει και φυσικά αναφέρομαι στο Match Point. Ελπίζω να συμφωνείτε και εσείς.

Το You Will Meet a Tall Dark Stranger είναι ακόμα ένα Κινέζικο πιάτο στη συλλογή του που όμως έχει εμπλουτιστεί με μια γενναιόδωρη σαλάτα. Τη θέλετε χωριάτικη, Γαλλική ό,τι τραβάει η όρεξη σας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Γνώριμοι νευρωτικοί χαρακτήρες που φαινομενικά ζουν μια υπέροχη ζωή στο πλευρό των συντρόφων τους αλλά είναι ευάλωτοι στα εξωτερικά ερεθίσματα και ψάχνουν μανιωδώς την ολοκλήρωση τους σαν χαρακτήρες. Οι καταστάσεις που βιώνουν είναι από τις πιο δύσκολες που έχουν προβληθεί στα έργα του Allen και η ανικανότητα τους να τις διαχειριστούν τους οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αναγνωρισιμότητας από τον πλησίον τους και δυστυχίας.

Ποια είναι η διαφορετική σαλάτα που προστίθεται στο γεύμα; Η μεταφυσική που παίρνει τη θέση της ψυχανάλυσης και για πρώτη φορά κατέχει κυρίαρχη θέση σε ταινία του Allen. Εντάξει υπάρχει και το Curse of the Jade Scorpion μόνο που είναι σε μεγάλο βαθμό ανάλαφρη , δεν επικεντρώνεται στα συναισθήματα των ηρώων και βασίζεται στη γρήγορη εναλλαγή ατακών και κωμικών σκηνών. Ένας από τους χαρακτήρες του έργου έχοντας απηυδήσει από τις δυσκολίες της ζωής και τις συμβουλές των δήθεν ειδικών καταφεύγει στη βοήθεια μέντιουμ μήπως και καταφέρει να νικήσει τα προσωπικά προβλήματα. Καμιά φορά οι αυταπάτες είναι καλύτερες από τα φάρμακα ακούγεται μέσα στην ταινία και είναι το βασικό της μότο.

Ο Woody Allen δίνει απροκάλυπτα την ευτυχία και τη γαλήνη στην κυρία που εμπιστεύτηκε τις συμβουλές του μέντιουμ και βυθίζει στην άγνοια και την ταπείνωση τους δύο χαρακτήρες που ακολουθούν είτε τη φωνή της λογικής είτε του ενστίκτου. Με προβλημάτισε αυτή η στάση του το ομολογώ αλλά έμεινα απορημένος με τους λόγους δημιουργίας της ταινίας. Σίγουρα όλοι μας λίγο πολύ παραδεχόμαστε πως καμιά φορά χρειάζεται να αφεθούμε σε φρούδες ελπίδες και να βασιστούμε σε λόγια που δεν έχουν καμιά λογική υποστάση. Δεν είναι εύκολο όμως να αποδεχτούμε το γεγονός πως η ευτυχία μας είναι πλασματική και σύντομα θα καταρριφθεί.

Αυτό είναι το λεπτό σημείο της ταινίας ανάμεσα στην παραδοχή και την αποδοχή. Τα μεταφυσικά φαινόμενα παρουσιάζονται με έναν εύθυμο, κωμικό τρόπο και σε πολλά σημεία αγγίζουν με το παραπάνω τη γελοιοποίηση. Η διάθεση απέναντι τους είναι σαρκαστική αλλά στο τέλος προδίδεται δίνοντας τους κυρίαρχη σημασία καθώς οδηγούν στην ευτυχία. Μπορώ να καταλάβω την παραδοχή τους αλλά σε καμιά περίπτωση δεν με βρίσκει σύμφωνο η αποδοχή τους. Αν ξαφνικά ο Allen θεωρεί πως η εύρεση ψυχικού σθένους είναι ζήτημα αφηρημένων εννοιών και ψεύτικων υποσχέσεων ποιος μου λέει πως στις επόμενες δημιουργίες του δεν θα τον δω υπέρμαχο της θρησκείας;

Ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί η ταινία. Προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση δημιουργού με την ηρωίδα του αλλά γίνεται μια ευχάριστη αναφορά με ελαφρώς ειρωνική διάθεση στους ανθρώπους αφήνουν τη μοίρα τους σε ανώτερες δυνάμεις. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι συνηθίζω να λέω αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να τους μοιάσω. Καλύτερα προβληματισμένος και σκεπτόμενος παρά χαζοχαρούμενος. Μόνο που αυτό το συμπέρασμα δεν το έβγαλα αμέσως και χρησιμοποίησα σαφώς τα δικά μου βιώματα. Η εύκολη εξήγηση είναι πως οι αυταπάτες είναι πράγματι λειτουργικές και πρέπει να τις ακολουθήσουμε. Θα μείνω υπέρμαχος της πρώτης θεωρίας. Μακάρι να είναι αυτοί οι αληθινοί λόγοι δημιουργίας. Με τρομάζει και μόνο η σκέψη της δεύτερης θεωρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου