Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Lost season 5 Episodes 16,17 - The Incident

Φτάσαμε αισίως στο τέλος. Δεν μιλάμε βέβαια για δύο επεισόδια, αλλά για ένα διπλό όπως είχαμε συνηθίσει. Λίγα γενικόλογα. Ήταν σοκαριστικό και απρόβλεπτο δεν έφτασε όμως το αντίστοιχο του τρίτου κύκλου. Το λέω με την έννοια ότι σε εκείνο πιστεύαμε ότι παρακολουθούσαμε ακόμα ένα flash back και για πρώτη φορά είδαμε και την τεχνική του flash forward. Βέβαια σε εκείνο είχαμε αγωνία να δούμε τον τρόπο εξέλιξης επειδή μας είχαν δείξει τα μελλοντικά γεγονότα. Το θετικό του έκτου κύκλου είναι ότι όσο και να χτυπάμε τον κώλο μας κάτω δεν μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα. Είναι όλα εντελώς φλου με κυρίαρχο ερώτημα τη χρονική στιγμή που θα διαδραματιστεί ο έκτος κύκλος. Ό,τι και να δείξει δεν θα είμαστε σίγουροι. Από αυτή την άποψη είναι πιο πολύ αναπάντεχο και πιο πολλά υποσχόμενο. Τα έφεραν όλα τούμπα, κατέρριψαν σχεδόν όλα τα spoilers που κυκλοφορούσαν και αυτή είναι η χαρά της δημιουργίας. Κλαίω που πιθανότατα δεν θα δω τα καινούρια επεισόδια κοντά στην εποχή που θα κυκλοφορήσουν αλλά δεν θα επεκταθώ.

Από το πρώτο λεπτό τρως φρίκες. Ένα πλοίο που πρέπει να είναι το black rock, δύο τύποι να συζητάνε. Περίεργοι και οι δύο και δεν τους έχουμε ξαναδεί. Να σου καπάκι και το άγαλμα. Το είχαμε συνδυάσει όλοι με αρχαίες εποχές. Αν το πλοίο πάντως είναι το black rock πάλι βλακεία είπαμε. Ο ένας από τους δύο τύπους είναι ο Τζέηκομπ. Ναι εκείνος που είχε αχνοφανεί κάποτε, που πρόλαβε να αρθρώσει ένα σώσε με και που μετά άρχισαν να πετάνε αντικείμενα μέσα στη καλύβα του. Δεν είναι καθόλου πνεύμα τελικά. Μια χαρά ανθρώπινη υπόσταση έχει. Συζητάνε περίεργα πράγματα. Ο Τζέηκομπ θέλει να φέρνει κόσμο στο νησί ενώ ο άλλος όχι. Απειλεί να βρει ένα παραθυράκι και τότε θα σκοτώσει τον Τζέηκομπ. Τι στο διάολο δίπλα σου είναι. Σκοτωσέ τον να τελειώνουμε. Τι τα θέλεις τα παράθυρα; Συμβολικά και τα λόγια τους. Μην δουλευόμαστε μεταξύ μας. Δεν πρόκειται να είναι θεοί. Πόσο μάλλον αρχαίοι. Αν το γυρίσουν σε ιστορία Όσιρι - Σεθ θα παραγίνει το κακό. Υπάρχουν βέβαια παραλληλισμοί με θεούς και ανθρώπινη έπαρση και τιμωρία που ακολουθεί αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Νέα κόντρα στο προσκήνιο και που είσαι ακόμα.

Τζέηκομπ συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί. Αγέραστος και αυτός. Έχει συναντήσει και τους κύριους πρωταγωνιστές της σειράς. Αυτή τη σκηνή με τον Λοκ που πέφτει από το παράθυρο την είχαμε δει κάποτε. Ούτε καν τον κύκλο δεν θυμάμαι. Μου είχε κάνει εντύπωση εκείνος ο περίεργος που του μίλησε αλλά δεν έδωσα σημασία. Κίνηση εντυπωσιασμού σκέφτηκα. Και νάτος πάλι φάτσα φόρα. Ό,τι και να είναι αυτός ο Τζέηκομπ δεν είναι εκατό τα εκατό άνθρωπος. Αγγίζει το Λοκ και γιατρεύεται, αγγίζει τον Τζακ και από εκεί που είναι άπειρος χειρουργός μεταμορφώνεται σε αυθεντία. Τα ίδια με Κέητ και Σώγιερ. Σαν να προδιέγραψε το μέλλον τους. Γιατί όμως θέλει να φέρνει κόσμο στο νησί; Μελετάει την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση; Κάνει και αυτός κάποιου είδους πειράματα; Τι τον πειράζει τον άλλο τον μπαγάσα; Για την πάρτυ του το θέλει και μόνο;

Είχαμε και τους πιο συνηθισμένους ήρωες. Με το Λοκ από την αρχή κάτι δεν πήγαινε καλά. Οκ δέχομαι την υπερβολική του αυτοπεποίθηση. Την είχε καμιά φορά, την έχανε πανηγυρικά. Ήταν ή του ύψους ή του βάθους. Αυτό που δεν είχα καταλάβει ήταν πως ήθελε να σκοτώσει τον Τζέηκομπ. Είχε δει κάποτε μια άυλη μορφή. Είχε νιώσει καλύτερα. Πως μπορεί να δολοφονήσει κάτι τέτοιο; Είχε κάνει και μεγαλύτερες αγαμίες στο παρελθόν βέβαια και δεν έδωσα σημασία. Το κιβώτιο που κουβαλούσε η Ιλάνα ήξερα ότι θα έχει το πτώμα του ΛοκΒρωμούσε από την αρχή.Dead is dead λέμε. Το είπε και ο Ρίτσαρντ που κάτι παραπάνω ξέρει. Φυσικά δεν θα τέλειωνε με αυτή την αποκάλυψη. Ίδιο τέλος σε δύο κύκλους ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Να προβλέψω βέβαια ποιος ήταν ο περιφερόμενος ζωντανός Λοκ δεν ήταν δυνατό. Το τσιράκι της Ιλάνα ήταν εκείνος που έβαλε το Μάιλς στο φορτηγό. Άνθρωπος του Τζέηκομπ που έκρινε πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να πάει στο νησί ο Ασιάτης. Κόντρα και στο Γουίντμορ λοιπόν. Χωρίς να καίγεται και πολύ.Είπε στο Φρανκ ότι είναι οι καλοί της υπόθεσης. Το ίδιο είχε πει και ο Μπεν στο τέλος του δεύτερου κύκλου. Σύμπτωση ή σεναριακό λάθος. Δεν νομίζω να υπάρχει συσχέτιση. Οι υπόλοιποι σαν να ήταν και το μειονέκτημα του επεισοδίου. Ιδιαίτερα εκείνη η Τζούλιετ με τα άλλαξα γνώμη θυμήθηκε να γίνει παντελώς χαζογκόμενα. Να και η Κέητ να σαλιαρίζει τον Τζακ και σου σπάνε τα νεύρα. Γύρω στα 20 λεπτά ήταν αυτά τα συγχωρώ.

Να και το τέλος και το μεγάλο σοκ. Ο Λοκ είναι ο τύπος που μιλούσε στην αρχή στο Τζέηκομπ. Φοβερός και τρομερός αλλά δεν μπορεί να δολοφονήσει ο ίδιος για αυτό πείθει το Μπεν. Έχουν και αυτοί οι περίεργοι δικούς τους κανόνες; Δε ξέρω. Αφού μπορεί και παίρνει μορφές πιθανότατα θα έγινε ο Κρίστιαν, ο αδερφός του Έκο, η γυναίκα του Γκουντγουιν, η Άλεξ. Όλοι αυτοί είχαν ένα διεστραμμένο στο βλέμμα και μια σιγουριά. Πάλι όμως αν έχει τέτοια ικανότητα γιατί δεν πλησίασε τον Τζέηκομπ πιο νωρίς; Μήπως έπρεπε να πάρει τη μορφή του μοναδικού ανθρώπου που είχε μιλήσει μαζί του; Δεν γνωρίζω να πω τη μαύρη αλήθεια. Ο τρανός Τζέηκομπ δεν μπορεί να αμυνθεί; Συμπαθητικός ήταν αλλά την είπε στεγνά στο Μπεν και με εξόργισε. Τσιράκι τελικά ο Μπεν. Πιόνι και μεγάλο. Αναπάντεχη εξέλιξη για εμένα. Ξέχασα και το Ριχάρδο. Το Ρίτσαρντ εννοώ. Για να τον ξέρουν σαν Ριχάρδο τα έχει τα χρονάκια του. Μέχρι και ο Λεοντόκαρδος μπορεί να είναι. Θα σκάσει μύτη με το άλογο και θα προκαλέσει σε μονομαχία τον κακό Λοκ. Ναι το έχω χάσει, το παραδέχομαι. Πεθαίνει λοιπόν ο Τζέηκομπ έστω και από φωτιά; Τον είχα για πιο μαθημένο στις δυσκολίες. Κάποιοι λέει έρχονται. Μάλλον εννοεί την Ιλάνα και το Ρίτσαρντ; Στο www.cinemascope.gr διάβασα μια άποψη ότι εννοεί πως θα έρθουν οι παγιδευμένοι χρονικά στο 1977. Δεν τη συμμερίζομαι να πω την αλήθεια.

Τι έγινε λοιπόν και με αυτούς; Απίστευτος ο Μάιλς που τους είπε το αυτονόητο. Ότι μπορεί οι ίδιοι να προκαλέσουν το περιστατικό που είναι υπεύθυνο για την πτώση της πτήσης. Έριξαν τη βόμβα. Τα κατάφεραν. Και μετά; Εδώ αρχίζουν τα ζόρια. Μπορεί κάποιος να ισχυρίστει ότι δεν έγινε ποτέ η έκρηξη. Μιλάει για την τελευταία σκηνή με την Τζούλιετ. Ο ήχος της έκρηξης πάντως ακούγεται. Με τις ελάχιστες μου γνώσεις πάνω στα πυρηνικά φαινόμενα δεν νομίζω ότι με την έκρηξη θα παραχθεί ένα λευκό τοπίο. Τέχνασμα ήταν αυτό για να μας μπερδέψουν ακόμα περισσότερο. Δέχομαι ότι έγινε η έκρηξη. Και λοιπόν; Τα συζητήσαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση. Είναι ικανή να αλλάξει το μέλλον; Ίσως ξαναπήραν την πτήση της Ατζίρα και προσγειώθηκαν όλοι μαζί στην ίδια χρονική στιγμή. Ο Ρίτσαρντ όμως είπε ότι τους είδε όλους να πεθαίνουν. Την εμπιστεύομαι την κουφάλα. Ό,τι και να πω όμως άδικο θα έχω. Μας την έφεραν για τα καλά. Ιδανικό τέλος για τον κύκλο. Αυτό ήταν λοιπόν. Αν ακι δεν σας ενδιαφέρει υπόσχομαι δημόσια ότι και για τον έκτο κύκλο θα υπάρχει ανάλυση για κάθε επεισόδιο ξεχωριστά. Με καθυστέρηση βέβαια αλλά τι να κάνω. Lost είναι αυτό. Καλό Ιανουάριο λοιπόν. Ποιος ασχολείται με το καλοκαίρι;

4 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι τλεικά αυτό που συμβαίνει στο LOST είναι αυτό που είπε ο Λοκ σε ένα από τα πρώτα πρώτα επεισόδια. Ένα παιχνίδι σκάκι, δυο πλευρές, μία λευκή, μία μαύρη, καλό και κακό. Τα πιόνια είναι τα ίδια, απλά ο καθένας τα χρησιμοποιεί για το σκοπό του.

    Επιτέλους, η στάση του Λοκ διακιολογήθηκε. Έπαψε να είναι αξιολύπητος γιατί έπαψε να είναι ο Λοκ. Ιδιοφυές. Αυτός τον κατεύθυνε καιρό τώρα. Αυτόν είδε και στην καλύβα, αφού όπως είπε και η Ιλάνα είχε πάψει να χρησιμποποιείται από καιρό.

    Γενικά, πιστεύω ότι οι LOSTIES πήγαν στο 1977 γιατί ο Τζέικομπ τους έστειλε ώστε να αποτρέψουν τη δολοφονία του στο 2007. Προσωπικά, θεωρώ ότι αλλάξανε όντως το μέλλον. Έτσι ερμήνεψα εγώ την αντιστροφή του λευκού πλάνου (μαύρο λογότυπο σε άσπρο φόντο, κόντρα στο σύνηθες πλάνο των 100+ επεισοδίων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ένσταση έχω μόνο. Την πρώτη φορά που πήγε ο Λοκ στην καλύβα πρέπει να είδε τον αληθινό Τζέηκομπ.Τώρα καταλάβαμε από ποιον θέλει να σωθεί. Από τη δεύτερη φορά εμφανιζόταν ο κακός της υπόθεσης. Αν μπορείς βέβαια να τον πεις κακό. Θα δούμε. Ο Τζέηκομπ έφυγε από την καλύβα εδώ και καιρό όπως είπε η Ιλάνα. Ε τρία χρόνια είναι αρκετός καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. α και δεύτερη. Φυσικά και ήταν τάβλι το παιχνίδι του Λοκ. Έτσι για σπάσιμο :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντάξει τι να λέμε για αυτό το επεισόδιο? Είναι τέρμα μπερδεμένο και είσαι και πάλι γεμάτος απορίες.
    Δεν έχω να πω πολλά. Είναι πολύ μπερδεμένα όλα. Μόνο ότι θεωρώ ότι έκρηξη δεν έγινε. Για όλα τα υπόλοιπα ό,τι και να πω, οι σεναριογράφοι θα με διαψεύσουν για μία ακόμα φορά. Δηλώνω μπερδεμένη!!! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή